Mennesket bak rusen

Mennesket bak rusen - Gro Th. Lie, Inger Granby | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Gro Th. Lie, Inger Granby
DIMENSJON
3,41 MB
FILNAVN
Mennesket bak rusen.pdf
ISBN
8435988890084

BESKRIVELSE

I denne boken fortelles historien om Selbukollektivet, et bo- og arbeidskollektiv for unge rusmiddelavhengige i perioden 1981 2000. Inger Granby skriver om livet i kollektivet ut fra sitt ståsted og perspektiv som leder. Gro Th. Lie presenterer dybdeintervjuer med et utvalg av ungdommene som har hatt hjelpetilhørighet til kollektivet. Forfatternes beskrivelser og analyser av materialet viser hvor sammensatt rusproblematikken kan være. Vi får også innsikt i ungdommenes egne refleksjoner over sin utviklingsprosess. Det er forfatternes ønske at Mennesket bak rusen skal kunne bidra til en faglig og politisk diskusjon om dagens forståelse av unge rusmiddelavhengige med belastet oppvekst, og hvordan vi skal kunne gi dem et verdig behandlingstilbud. Gro Th. Lie er professor i helsefremmende arbeid ved Universitetet i Bergen. Inger Granby er tidligere leder av Selbukollektivet. «Det faglige innholdet er sterkt, relevant, overbevisende og også utfordrende for leseren slik det skal være når man leser en bok som konsekvent sammenfatter, analyserer og utvikler en behandlings- eller tiltaksfilosofi som bygger på inngående kjennskap til hva unge rusmiddelavhengige med skyggelagte oppvekstskader trenger.» - Professor Liv Finstad, Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo

Jeg håper at når de møter en psykotisk person ute, så tas de tilbake til møtet med Lauveng i salen, og tenker at det er et menneske de møter. Ikke bare et psykiatrisk tilfelle.

Idegrunnlaget for Selbu ble lagt på 1970-tallet med bølgen av tro på at (nesten) alt kunne gjøres. Men svært få fulgte denne optimismen så konkret som Inger Granby da hun tok over foreldregården og gjorde den om til bokollektiv for unge med rusproblemer. Mange av byens beboere blir forstyrret av disse menneskene, som er synlig ruset og som bryter med mange av de sosiale reglene, og «man vet ikke helt hva de kan finne på.» Stigmatiseringsgraden er sterk, og vi glemmer ofte å se mennesket bak rusen og bak det strevsomme livet rusmiddelavhengige lever. Når mennesker ruser seg, er det ikke bare rusen, men hele situasjonen rundt - tid, sted, venner - som blir en del av helheten i opplevelsen.

RELATERTE BØKER