Jarleætta

Jarleætta - Martin Furseth | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Martin Furseth
DIMENSJON
10,44 MB
FILNAVN
Jarleætta.pdf
ISBN
2702753107435

BESKRIVELSE

På garden Auran på Skatval i Stjørdal kommune, står denne om lag 2,5 m høge bautasteinen ved ein av dei største gravhaugane i Trøndelag. Haugen blir i dag kalla Brokhaugen, men tidlegare vart han kalla Sigurdshaugen og det er ein tradisjon at haugen (og truleg bauta.steinen) er knytt til Sigurd jarl og at detteer staden Oglo der han og mennene hans vart brent inne,. Dersom denne bautasteinen verkeleg vart sett opp til minne om Sigurd jarl, er dette truleg det einaste minnesmerket i det offentlege rom i Noreg om nokon av ladejarlane, dei hovdingane som la grunnlaget for at Noreg i år 1000 stod fram som ein samla, velstyrt og sjølvstendig statseining. Gildehallen på Lade må ha vore noko av det siste forumet i Noreg for skaping og framføring av soger, dikt og skaldekvad med tema frå norrøn mytologi og var kanskje eit viktig grunnlag for at dei storfelte verka som blir kalla eldre og yngre Edda, vart hugsa og nedskrivne meir enn to hun.dre år seinare.

Han hadde sin maktbase på ættegarden Lade, ved utløpet av Nidelva i Trøndelag.Han var norsk herskar med jarlsnamn i tida ca. 970-995 og han vart kalla Håkon jarl den mektige (norrønt: Hákon jarl hinn ríki). Denne butikken bygges på Eier du denne butikken? Logg inn her Rett nok «vann» bondeheren på Stiklestad, men det var hårfagreætta som sigra og tok makta i landet vidare, og jarleætta (Håløygjarlane, opprinneleg frå «Omd») mista si makt i nordvest Norge.

Vi har følgende formater tilgjengelige: Heftet | 9788230013083 Håløygætta var ei norsk stormannsætt som på slutten av 800-talet og seinare, hadde herredømet over Trøndelag, Nordmøre og Nord-Noreg.Dette riket var truleg organisert som ein føderasjon, med eit sterkt bondearistokrati og med Håløygjarlen, seinare ladejarlen, som den mektigaste og styrande hovdingen. På garden Auran på Skatval i Stjørdal kommune, står denne om lag 2,5 m høge bautasteinen ved ein av dei største gravhaugane i Trøndelag. Haugen blir i dag kalla Brokhaugen, men tidlegare vart han kalla Sigurdshaugen og det er ein tradisjon at haugen (og truleg bauta.steinen) er knytt til Sigurd jarl og at detteer staden Oglo der han og mennene hans vart brent inne,.

RELATERTE BØKER