Hva er Arktisk råd?

Hva er Arktisk råd? - Svein Vigeland Rottem | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Svein Vigeland Rottem
DIMENSJON
4,92 MB
FILNAVN
Hva er Arktisk råd?.pdf
ISBN
5620745289752

BESKRIVELSE

Arktis har igjen fått en plass på den internasjonale dagsorden. Det er her de globale klimaendringene er mest synlige og mindre is og høyere temperaturer gir nye rammebetingelser for aktørene i regionen. Hvor høyt Arktis er på de arktiske statenes politiske dagsorden varierer. Alle er likevel enig om at Arktisk råd er det viktigste internasjonale samarbeidsforumet i nord. Til tross for en slik beskrivelse i festtaler og i offisielle politiske dokumenter, er kunnskap om Arktisk råd mangelvare. I denne boka får leseren et innblikk i hva Arktisk råd er. Forfatteren gir en introduksjon til rådets historie og organisering. I boka diskuteres videre samarbeidets betydning for å forstå det «nye» Arktis, men også dets plass i styringen av utviklingen i nord. Hva kan Arktisk råd gjøre og hvor ligger begrensningene? Forfatteren diskuterer også hva rådet bør gjøre for å fortsatt være det viktigste internasjonale samarbeidsforumet for dialog og kunnskapsutvikling i og om en region i stadig utvikling. Målet er at man etter å ha lest boka skal sitte igjen med en forståelse av hva Arktisk råd er og kan være.

Et spesielt trekk ved Arktisk råd er at urfolksorganisasjoner i arktis kan få status som permanente deltakere. I Rovaniemi har Arktisk Råd denne uken sitt rådsmøte under finsk ledelse, og her deltar den amerikanske utenriksminister Mike Pompeo. Men den som ventet at Donald Trumps fremste utenrikspolitiske talsperson skulle fokusere på klima og samarbeid fikk noe helt annet kastet i ansiktet.

Det er her de globale klimaendringene er mest synlige og mindre is og høyere temperaturer gir nye rammebetingelser for aktørene i regionen. Hvor høyt Arktis er på de arktiske statenes politiske dagsorden varierer.

RELATERTE BØKER