Jens Rathkes beretning fra oppholdet på Madeira og i Portugal i 1798-1799

Jens Rathkes beretning fra oppholdet på Madeira og i Portugal i 1798-1799 - Johan Jarnæs | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Johan Jarnæs
DIMENSJON
6,43 MB
FILNAVN
Jens Rathkes beretning fra oppholdet på Madeira og i Portugal i 1798-1799.pdf
ISBN
5431573396132

BESKRIVELSE

Johan Jarnæs: Jens Rathkes beretning fra oppholdet på Madeira og i Portugal i 1798-1799 Jens Rathke (1769 - 1855), utnevnt til professor i naturhistorie ved Universitetet i Christiania i 1813, oppholdt seg med stipendium på Madeira og i Portugal fra september 1798 til september 1799. Reisen var foranlediget av Naturhistorieselskapet i København, som ønsket at Rathke skulle studere Madeiras og Portugals botanikk og geologi. Hva Madeira angår, skulle Rathke også forsøke å finne svaret på basaltenes opprinnelse, ett av de store geologiske spørsmål i samtiden, og i Portugal skulle han i tillegg forsøke å finne bidrag til belysning av jordskjelvenes årsak. Rathke gir livfulle og detaljerte skildringer av sine opplevelser og iakttagelser. Vi følger ham på den stormfulle seilas til Funchal og på hans ekskursjoner over hele Madeira. Vi vandrer med ham gjennom Lisboas gater og besøker botaniske haver og vitenskapelige institusjoner, hvor han treffer tidens vitenskapsmenn. I selskap med Rathke reiser vi gjennom Portugal, bl.a. til Sintra, Coimbra, Porto og Braga, og vi følger ham gjennom Galicia, til han møter Napoleon i Vitenskapsakademiet i Paris. Gjennom Rathkes skildringer opplever vi Funchal og Madeiras storslagne natur, og han gir oss et detaljert innblikk i portugisernes levevis, i deres daglige virke og kultur. Rathke hadde sans for naturens skjønnhet og vitenskapsmannens øye for de små detaljer. På denne bakgrunn fyller han beretningen med liv og varme, men ikke uten opplysningstidens kritiske blikk på samtidens samfunn.

Hovedaksen i Portugals transportnett går nord-sør fra Porto via Coimbra til Lisboa. Forbindelsene øst-vest har mindre betydning. 1798 (MDCCXCVIII) was a common year starting on Monday of the Gregorian calendar and a common year starting on Friday of the Julian calendar, the 1798th year of the Common Era (CE)... Ny langtidsplan er på trappene.

Comemorações do Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas. Oversettelser av beretning. beretning synonymer, beretning antonymer.

RELATERTE BØKER