Rase og historie ; Rase og kultur

Rase og historie ; Rase og kultur - Claude Lévi-Strauss | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Claude Lévi-Strauss
DIMENSJON
12,66 MB
FILNAVN
Rase og historie ; Rase og kultur.pdf
ISBN
5183973732357

BESKRIVELSE

Sosialantropologen Claude Lévi-Strauss (f. 1908) regnes som grunnlegger av den strukturalistiske antropologien. To av Lévi-Strauss. tekster foreligger nå for første gang på norsk: Rase og historie og Rase og kultur. Tidlig på 1950-tallet bestilte UNESCO en tekst fra Lévi-Strauss, Rase og historie, som raskt ble et standardverk om antirasisme. Her argumenterer Lévi-Strauss mot forestillingene om at kulturforskjeller skyldes medfødte forskjeller, og mot at kulturer rangeres etter utviklingsnivå. Nesten tyve år etter suksessen med Rase og historie bad UNESCO Lévi-Strauss om å skrive en ny tekst. Rase og kultur fikk en mer blandet mottakelse enn det første essayet. Lévi-Strauss forsvarer innstendig de små folkeslagenes rett til kulturell overlevelse, noe som innebærer at han er dypt skeptisk til globaliseringen av kulturen.

Det norske samfunnet kan oppfattes som sekulært, altså lite religiøst. Rase pretenderer å vere noko naturleg, sjølvsagt og urgammalt, men i røynda er det ein to-trehundre år gamal konstruksjon, som knyter seg til inngangen til det moderne, og særleg dei store oppdagingane. Race mot kultur . Ras og kultur refererer til mennesker, grupper og deres klassifikasjoner, selv om begge ordene er svært forskjellige i hvordan de klassifiserer mennesker.

Begrepet «rase» er relativt upresist og har begrenset nytte i biologien. Noen, men ikke alle arter kan deles i raser.

RELATERTE BØKER