Hva er populisme?

Hva er populisme? - Jan-Werner Müller | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Jan-Werner Müller
DIMENSJON
8,94 MB
FILNAVN
Hva er populisme?.pdf
ISBN
6235341150474

BESKRIVELSE

Vi kaller folk fra høyre og venstre for populister i fleng - brexit-fortalere, innvandrerskeptiske politikere som krever grensene stengt, og alle dem som hevder å tale folkets sak - eller som mener de snakker på vegne av folk flest. Men hva er populisme? Hvem er populist? Jan-Werner Müller leverer med sin lille, skarpe bok en glimrende forklaring på populismens fremgang - fra Trump i USA over Marine Le Pen i Frankrike til Viktor Orbán i Ungarn. Populisme kan nemlig ikke bare bortforklares som tapernes protest, demagogenes spill på befolkningens fremtidsangst eller velgernes idioti. Populisme, argumenterer Müller, er først og fremst kjennetegnet ved forestillingen om folket som en entydig moralsk størrelse, og dernest ved at alle andres holdninger avvises som ufolkelige. Det sistnevnte gjør populismen anti-demokratisk.

I dagligtalen blir populisme ofte brukt om partier eller politikere som endrer holdning til enkelt politiske spørsmål etter hva de tror de kan tjene mest på, og som fremmer forslag som de tror gjør dem populære blant innbyggerne (Jupskås, 2016, s. 189). POPULIST-EKSPERT: Jan-Werner Müller skrev i fjor boka «Hva er populisme?» som foreløpig er oversatt til 16 språk.

På 1960-tallet omtalte den amerikanske historikeren Richard Hofstadter populisme som The paranoid style of politics. Populisme (fra latin populus, «folk») er en «ideologi, strategi eller kommunikasjonsform» som beskriver et motsetningsforhold mellom eliter og folket. Populister uttrykker mistillit til det eksisterende politiske system eller den politiske eliten, og lovpriser «folk flest» sin sunne fornuft. Hva er populisme? Det korte svaret lyder: et skjellsord av moderat styrke, ikke så hardtslående som «fascisme» og «nazisme», men sterkere enn «tull», «tåketale» og «mangel på dannelse».

RELATERTE BØKER