Kristiania for 100 år siden

Kristiania for 100 år siden - Morten Bing, Torgeir Kjos, Marie Fongaard Seim | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Morten Bing, Torgeir Kjos, Marie Fongaard Seim
DIMENSJON
10,18 MB
FILNAVN
Kristiania for 100 år siden.pdf
ISBN
7053013085334

BESKRIVELSE

«Om hundrede år er alting glemt», filosoferte Knut Hamsun i et dikt, for drøyt 100 år siden. Men han tok feil. Fortiden slutter ikke å fascinere oss. Byen Kristiania har for lengst skiftet navn til Oslo, men det er antakelig den minste forandringen byen har gjennomgått i løpet av århundret. For hundre år siden var Kristiania en by som putret av liv og voksende selvbevissthet - hovedstad i en nordlig utkant av Europa, med egen konge siden 1905. Århundreskiftet hadde skapt forventninger om hva en ny tidsalder kunne bringe, og Kristiania var på full fart inn i «det moderne»: industrialisering, mekanisering, urbanisering ... Alle tok likevel ikke del i framskrittet. En verdenskrig og vanskelige økonomiske konjunkturer satte merkbare spor i samfunnet.Fotograf Narve Skarpmoen (1868-1930) fanget epoken med et innforstått blikk. Hovedstadens liv er festet til glassplater og bevart for all ettertid. Denne boka inneholder et større utvalg av bilder fra hans samtids Kristiania, både hverdagslige øyeblikk og store begivenheter. Skarpmoens bilder myldrer av mennesker i gater og streder, i fabrikkhallen, på skipsverftet og i butikkene. Han har også dokumentert fattigdom og nød. Bildene utdypes i korte, poengterte tekster som tid- og stedfester motivet (i den grad det er mulig), men som først og fremst inneholder en interessant opplysning, en treffende observasjon, en kommentar som plasserer bildet i en bredere sammenheng.

Fortiden slutter ikke å fascinere oss. Byen Kristiania har for lengst skiftet navn til Oslo, men det er antakelig den minste forandringen byen har gjennomgått i løpet av århundret.

Byen Kristiania har for lengst skiftet navn til Oslo, men det er antakelig den minste forandringen byen har gjennomgått i løpet av århundret. Kjøp Kristiania for 100 år siden fra Norske serier Boken inneholder fotografier fra Kristiania det første tiåret av 1900-tallet. Fotografen har foreviget byens beboere fra overklassens overdådige fester og middager til fiskemadamenes matpauser på torget, fabrikkarbeiderne og barnas oppvekstvilkår på begge sider av Akerselva. Pris: 299 kr.

RELATERTE BØKER