Norsk ordsamling

Norsk ordsamling - Laurents Hallager | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Laurents Hallager
DIMENSJON
4,76 MB
FILNAVN
Norsk ordsamling.pdf
ISBN
1189745772828

BESKRIVELSE

Dette er andre utgåva av Laurents Hallagers Norsk Ordsamling frå 1802, som var den største norske ordboka før Ivar Aasens tid. Den er på eit vis krona - eller den førebelse krona - på ein tradisjon med norske bygdemålsordbøker som hadde røter tilbake til 1600-talet. Hallager si bok er ikkje blitt trykt opp att før no, trass i at ho spela ei svært viktig rolle i norsk språkleg bevisstgjering og nasjonsbygging i første helvta av 1800-talet. Boka var ein viktig "igangsetjar" for både Wergeland og Aasen som språkaktivistar. No når det er gått 200 år sidan ho kom første gongen, er det på tide at ho blir tilgjengeleg att - både som kjelde til kunnskap om norsk språk i dansketida (men ei kjelde som må nyttast med mykje kritikk), og ikkje minst: som eit viktig åndshistorisk dokument. Laurents Hallager (1777-1825) var fødd og døydde i Bergen. Han tok medisinsk utdanning og doktorgrad, og arbeidde som lege i Bergen. Ved sida av medisinen var språk den store interessa hans. Han var berre 23 år gamal då han laga Norsk Ordsamling, som vart trykt i 1802. Lars S. Vikør er fødd i 1946 og har sidan 1993 vore professor i nordisk språkvitskap ved Universitetet i Oslo og hovudredaktør for Norsk Ordbok. Ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftmålet. Han har gitt ut fleire bøker om språkspørsmål, m.a. På godt norsk. Ei handbok i nynorsk målbruk (saman med J. O. Fretland o.a.), Språk og samfunn gjennom tusen år (saman med Olaf Almenningen o.a.), Språkplanlegging. Prinsipp og praksis, The Nordic Languages. Their Status and Interrelations, Hovuddrag i norsk språkhistorie (saman med Arne Torp), og Språknormer i Norge (saman med Helge Omdal).

Så i 1802 kom den mest omfattande samlinga før Ivar Aasen - Laurents Hallagers Norsk Ordsamling eller Prøve af Norske Ord og Talemaader, trykt i København. Ordsamling, Norderhov 1698 Ordning for hovedgudstjeneste 3 Fra Den norske kirkes gudstjenestebok 2011 lulesamisk Guovdásj liturgalasj tevsta sámegiellaj (gehtja side 2.90) dåhkkiji, goassa le luondulasj, aneduvvat oajvvejubmeldievnastusájn gájkka rijka tjoaggulvisájn. : norsk-norsk ordbok ordbok som har både oppslagsord og ordforklaringar på norsk norsk-norsk ordbok ordbok som har både oppslagsord og ordforklaringar på norsk Konturene av et norsk kongedømme ser vi fra slutten av 800-tallet og fram til 1030. To sterke slekter hadde behov for å alliere seg.

Ordboken inneholder 6 000 - 7 000 ord, om lag dobbelt så mange som de største tidligere samlingene. Norsk (Bokmål) Flerspråklig Norsk (Nynorsk) Emne: kirkeordning Omtalt/Avbildet: Den Norske kirke Dewey: 344.096 Annen klassifikasjon: L 14.1 L 1241 PT 70 L 1244 UDK: 262 NLM: K Materialtype: Bøker Kilde for metadata: NO-OsNB (990519351634702202) ... Norges Innsamlingsråd er en bransjeorganisasjon for norske organisasjoner som driver innsamlingsarbeid for å finansiere sine prosjekter. Vi jobber med å styrke norske organisasjoners evne til selvfinansiering, gjennom å styrke fagkompetansen til organisasjoner og ansatte, og bidra til erfaringsutveksling og bransjetilhørighet for norske fundraisere. Ramus, Jonas: Ordsamling (Norderhov 1698) (normert) Rasch, Jacob: Norsk Ordsamling (Stavanger 1698) (normert) Reitan, Anders: Ord og ordtak frå Nord-Østerdal og Sør-Trøndelag 1855-57 Svenungsen, Niels: Det Norske Fjeldsprog Unger, C.

RELATERTE BØKER