Islamismen

Islamismen - Bjørn Olav Utvik | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Bjørn Olav Utvik
DIMENSJON
7,63 MB
FILNAVN
Islamismen.pdf
ISBN
4620334047457

BESKRIVELSE

Hva slags kraft er egentlig islamismen? Denne boka gir en brei innføring i fenomenet med utgangspunkt i kjerneområdene i Midtøsten. Forfatteren redegjør for islamismens opprinnelse, utbredelse og dagens ulike retninger. Han drøfter islamismens forhold til demokrati og menneskerettigheter, debatten om praktisering av sharia, den islamske loven, og islamismens forhold til likestilling mellom kjønnene. Boka er skrevet av Norges fremste ekspert på politisk islam. Den bygger på tretti års forskning og samtaler med ledende islamister og deres motstandere. Islamismen henvender seg til alle som er opptatt av å forstå hva som skjer i en region med 500 millioner mennesker som er Europas nærmeste nabo i sør. Denne reviderte utgaven av boken er oppdatert og utvidet med en gjennomgang og analyse av utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika siden den arabiske våren (2011).Bjørn Olav Utvik (f. 1954) er professor i Midtøstenstudier og leder av Institutt for kulturstudier og orientalske språk (UiO). Utvik foreleser om Midtøstens moderne historie og har siden 1990 forsket på utviklingen av de islamistiske bevegelsene i Midtøsten og Nord-Afrika. Han har hatt samtaler med en rekke ledende islamister og nærlest islamistenes egen litteratur. Utvik har skrevet om religionens samfunnsmessige rolle i Midtøsten, blant annet i boka The Pious Road to Development: Islamist Economics in Egypt (2006).

Det er svært omdiskutert hvorvidt islamisme er en integrert del av muslimsk tro og liv. Både islamister og islam-kritikere vil ofte velge å beskrive islamisme som islams naturlige tilstand, mens både tradisjonalister og moderate muslimer vil understreke at islamisme er én mulig forståelse av islam. Islamismen.

Det muslimske brorskapet blir stiftet i Egypt av Hassan al-Banna (1906-49). Islamismen er en politisk ideologi, som oppsto omtrent samtidig med nazismen og leninismen. Og den er i slekt med begge to: En overbevisning om at man kan skape det ideelle samfunnet, at alle midler derfor er rettferdige for å oppnå det og at alt og alle som står i veien for det må undertrykkes eller ryddes av veien. Islamismen og europeisk idéhistorie.

RELATERTE BØKER