Tysklandsbrigaden

Tysklandsbrigaden - Geir Stian Ulstein | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Geir Stian Ulstein
DIMENSJON
7,62 MB
FILNAVN
Tysklandsbrigaden.pdf
ISBN
8301171053094

BESKRIVELSE

«Jeg har sett Tyskland i ruiner, før et eneste spadetak var tatt for å gjenreise landet.» Martinus Vågbø Nerland, brigade 4711947. Mellom flyteminer og gjennom pakkis sendes de første 5000 norske soldatene over Nordsjøen i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon: fiendeland. Oppdrag: å vokte freden. Idet de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er fullstendig knust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?Fram til 1953 var rundt 50 000 nordmenn utstasjonert i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere som Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch. Basert på arkivmateriale og intervjuer med rundt 100 veteraner leverer Geir Stian Ulstein den første sammenfattende beretningen om Tysklandsbrigaden.

Under omorganiseringen av Hæren i 2002 ble Brigade Nord opprettet som en ny organisasjon, også den med hovedtyngde i indre Troms. NVIO samler veteraner fra dagens internasjonale operasjoner - og helt tilbake til Tysklandsbrigaden. NVIO bedriver også kameratstøttearbeid, arrangerer månedlige veterantreff over hele landet på vegne av Forsvaret og gir ut bladet Veteran til sine medlemmer seks ganger i året. Tysklandsbrigaden begynte sin tjeneste i Harz, et fjellområde i delstatene Niedersachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen, men flyttet etter forhandlinger med britene i 1948 til Schleswig-Holstein.

1. mars er det 70 år siden etableringen av Tysklandsbrigaden. «Jeg har sett Tyskland i ruiner, før et eneste spadetak var tatt for å gjenreise landet.» Martinus Vågbø Nerland, brigade 4711947.

RELATERTE BØKER