Flatøybok

Flatøybok Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
DIMENSJON
10,34 MB
FILNAVN
Flatøybok.pdf
ISBN
4990055763616

BESKRIVELSE

14. oktober 2016 lanserte vi bind 3 av Flatøybok. Med dette fullføres det som i verkets originalutgave utgjorde «Kongegaven»: Det har vært antatt at den visjonen storbonden Jon Hákonarsson hadde for verket, var at det skulle gis i gave til den norske kongen, og oppsede ham i norrøn styringsetikk. Boken kom som kjent aldri frem til Norge, før nå. Alle bøkene er innbundet i skinn med lesebånd. Verket har forord av HM kong Harald V, HM dronning Margrethe II og HE Islands president Ólafur Ragnar Grímsson. På slutten av 1300-tallet ble de største og vakreste sagaverket på Island skapt, Flatøybok. Verket maler et panorama av Norges skapelse med et omveltningspreget Nord-Europa som bakteppe. Verket var sannsynligvis tiltenkt som lærdomsgave til den unge kong Olva 4. Håkonsson. Verket skulle belære kongen om nørron styringsetikk. Vi får bl.a. innføring i Norges opphavsmytologi med Nor, Gor og Goe i sentrum, hvor kongerekken knyttes til urkreftene og naturen. Bind I og II fokuserer op Håken den godes og Olav Tryggvasons dramatiske liv og kongsgjerninger. Bind III åpner med fortellinen om Harald Hårfagre som fostres hos jotunkongen Dovre i Dovrefjell og som gir rikssamlingenskongen ideen om å samle Norge til ett rike. Olav den hellige står i sentrum i dette bindet, som også er full av hedensk symbolikk og mystike hendelser

og Codex Flatöiensis Flatøybok eller Flateybok er et av de viktigste, islandske manuskripter fra middelalderen. Denne sagaens innhold har stor betydning for Norges historie.

Her heter det at Kalv Arneson og Tore Hund var lederne for hæren som møtte kongen på Stiklestad. På et senere tidspunkt er en tredje leder, Hårek fra Tjøtta, knyttet til slaget. Flatøybok fra 1387 omtales som et islandsk storverk om Norges historie etter svartedauen, før dansketiden.

RELATERTE BØKER