Den innerste sirkel

Den innerste sirkel - Hans Morten Synstnes | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Hans Morten Synstnes
DIMENSJON
4,7 MB
FILNAVN
Den innerste sirkel.pdf
ISBN
7607504831316

BESKRIVELSE

Den innerste sirkel er historien om den militære sikkerhetstjenesten fra krigen og frem til 2002. Tjenesten, som før 2003 het Forsvarets overkommando/ Sikkerhetsstaben (FO/S), hadde som hovedoppgave å vokte over rikets sikkerhet og statlige hemmeligheter. Ulike sikkerhetstiltak skulle hindre andre lands spioner og egne utro tjenere i å lykkes. I dag dekkes FO/S' oppgaver av Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarets sikkerhetsavdeling. Boken viser hvordan tjenesten politisk ble styrt og kontrollert. Tidvis brøt det statlige hemmeligholdet med dets ideelle formål - bevaringen av rikets sikkerhet. Hemmeligholdet var noen ganger politisk motivert, som det lenge skjulte arbeidet med å sikkerhetsklarere borgere. Den mest pikante av alle klareringssakene gjaldt Arne Treholt. Et utbredt hemmelighold måtte ifølge mange til for å bevare forsvarsevnen, etterleve allierte forventninger og sikre demokratiet. Andre mente at hemmeligholdet kamuflerte kontroversielle politiske vedtak og alliert samarbeid. Kritikken mot hemmeligholdet tiltok på 1970-tallet, og særlig fra venstresiden. Den kom blant annet til uttrykk i straffesaker som Listesaken, Gleditsch /Wilkes- saken og Ikkevold-saken. I fellesskap gjorde sikkerhetstjenesten, akademia og industrien Norge til en NATO-stormakt innen kryptologi. Drivkraften var å beskytte nasjonale hemmeligheter mot så vel alliert som fiendtlig spionasje. Den innerste sirkel er basert på hittil hemmeligstemplet kildemateriale og kaster nytt lys på en rekke profilerte saker i norsk etterkrigshistorie.

Imidlertid, som en hemmelig grunnlegger av CIA, begynner Edwards unge idealisme å slå sprekker. Da Hans Morten Synstnes leverte sin doktoravhandling om de hemmelige tjenester, Den innerste sirkel.Den militære sikkerhetstjenesten 1945-2002, var det en meget grundig og omfangsrik studie som ble godt mottatt av bedømmelseskomiteen.Nå foreligger den i bokform, med ytterligere tre kapitler lagt til. Hvorfor den storvokste boken på 1,8 kilo har fått et lysegrønt omslag, kan man spekulere ... Historia om den militære tryggleikstenesta frå 1945-2002 er no produsert.

september 2016. Tom Hetland; Denne artikkelen er over tre år gammel.

RELATERTE BØKER