Oselvarbåten; en vestlandsk kysttradisjon

Oselvarbåten; en vestlandsk kysttradisjon - Hans Kr. Bukholm | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Hans Kr. Bukholm
DIMENSJON
10,45 MB
FILNAVN
Oselvarbåten; en vestlandsk kysttradisjon.pdf
ISBN
7030742934624

BESKRIVELSE

Siden seint på 60-talet har fotografen Hans Kristian Bukholm dokumentert tradisjonene rundt oselvarbåten, Norges nasjonalbåt. Han har besøkt flere oselvarbyggere, fotografert og intervjuet dem. Nå deler han dette helt unike bilde- og opptaksmaterialet i denne boken. Tekstene til bildene er fra taleopptak av gamle kilder som ikke lenger lever: Alfred Søvik (1907-1977) som var femte generasjons båtbygger med nedarvet kunnskap. Båtforsker Øystein Færøyvik (1917-2014) har bidratt med informasjon om båttypene langs kysten, mens Nils I. Selstø fra Telavåg, Anton A. Eide fra Eide i Fjell og Jonas J. Herdlevær fra Øygarden er utvalgte representanter for den tradisjonelle bruken av oselver helt ute ved havgapet. De tre var avhengige av båten til krevende bruk på åpent hav året rundt, og gir ved sine uttalelser et bilde av oselvaren i en hverdag så annerledes og krevende at det er vanskelig å forestille seg. Dette livet ligger fjernt fra oss i sin barske virkelighet, men er likevel bare et par generasjoner før oss i tid. Siden den gang er kulturlandskapet langs kysten vår i stor grad endret. Det åpne lyngheilandskapet har grodd igjen, gamle naust og brukshus er revet og modernisert, og tradisjonell båtbruk og bygging har måttet vike for motor og plast. Med Bukholms suverene foto får vi en smak av det gamle livet, i og utenfor båtbyggerverkstedet. Tradisjoner som var en hårsbredd fra å gå tapt, er med presisjon dokumentert gjennom bilder som også i dag holder teknisk mål, takket vere den på 1970-tallet revolusjonerende Kodachrome-filmen. Boken inneholder også autentiske bildene i sorthvitt, tatt av fiskerikonsulent Thor Iversen (1873-1953) og Kristian Bing (1862-1935). I 2016 ble oselvarkulturen og Oselvarverkstaden, som det første skandinaviske bidraget, satt på UNESCO sin liste over immateriell kulturarv.

Bernhard Færøyvik - båtgranskaren: Frå Fjon til Fusa, årbok, 1999; Aletta Færøyvik. Bernhard Færøyvik. Arne Lindaas var et lekent menneske, slår Mats Linder fast i en ny bok.

Bukholm. Og denne forfatteren skuffer aldri! Oselvarbåten; en vestlandsk kysttradisjon Hans Kr.

RELATERTE BØKER