Thomasevangeliet

Thomasevangeliet - Søren Giversen | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Søren Giversen
DIMENSJON
12,52 MB
FILNAVN
Thomasevangeliet.pdf
ISBN
8464808839100

BESKRIVELSE

Thomasevangeliet er en samling utsagn av Jesus. Teksten er fra et papyrushåndskrift som ble funnet i 1945 ved Nag Hammadi i Øvre Egypt, sammen med 12 andre håndskrifter. De 13 håndskriftene inneholder i alt 52 religiøse eller filosofiske tekster fra oldtiden. Man mener at Thomasevangeliet i sin nåværende form er blitt til omkring år 100, men at deler av den er eldre. Skriftet består av en rekke utsagn og liknelser av Jesus. Noen kjenner vi fra Det nye testamentet, andre er ukjente. Søren Giversen er professor, dr. theol. Ved Århus universitet, og har i mange år beskjeftiget seg med Thomasevangeliet. Han har oversatt teksten direkte fra koptisk, som er et gammel egyptisk språk, til dansk. Thomasevangeliet, som nå for første gang foreligger på norsk, er en begivenhet. Språket er så opprinnelig og direkte i formen at det gir en ny opplevelse av det kristne budskapet. Det er samtidig en tekst - som uansett tro - har noe å fortelle nåtidsmennesket om det å være menneske.

Språket er så opprinnelig og direkte i formen at det gir en ny opplevelse av det kristne budskapet. Det er samtidig en tekst - som uansett tro - har noe å fortelle nåtidsmennesket om det å være menneske.

Halvparten av sitatene finnes i lignende ordlyd i Det Nye Testamentet, men de som kun finnes hos Thomas handler om erkjennelse og selvinnsikt, noe som den kristne kirke etter hvert fant opprørende og farlig. Thomasevangeliet "Dette er de skjulte utsagnene som den levende Jesus talte og Didymos Judas Thomas skrev ned." "Og han sa: Den som finner tolkningen av disse utsagnene vil ikke smake døden." (1) "Når dere kjenner dere selv, da skal dere bli kjent, og dere skal vite at dere er sønner av den levende Far. Men hvis Thomasevangeliet i forhold til før vi behandler Thomasevangeliet i særdeleshet.

RELATERTE BØKER