Marcus Thrane

Marcus Thrane - Mona R. Ringvej | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Mona R. Ringvej
DIMENSJON
7,46 MB
FILNAVN
Marcus Thrane.pdf
ISBN
1838965426467

BESKRIVELSE

På midten av 1800-tallet startet Marcus Thrane Arbeider- Foreningerne, en nesten landsomfattende folkebevegelse for demokrati og sosiale reformer. Marcus Thrane (1817-1890) tok i bruk det frie ord i denne kampen, men ble dømt i Høyesterett for å ha inspirert til revolusjon. Thranes kamp for allmenn stemmerett for menn ble dermed møtt med autoritær avvisning og fengselsstraff. Hans skjebne ble en politisk tragedie. Målet for foreningene var opplysning, sosiale og politiske endringer. Middelet var å ta pennen fatt, skrive i avisen og skrive til kongen med bønn om reformer. Slik ville Marcus Thrane søke å virkeliggjøre den demokratiske visjonen han så i Grunnloven av 1814. I Ringvejs kildenære fortelling inngår arbeidsfolks strevsomme liv og strenge kår. Sentralt i beretningen står Arbeider-Foreningernes landsomfattende virksomhet og medlemmenes egne stemmer.

Februarrevolusjonen i Frankrike i 1848 ga Thrane inspirasjon med sine ideer om allmenn stemmerett og bedre vilkår for arbeiderne. Marcus Thrane-dagene: • Lørdag er det 200 år siden den politiske organisatoren Marcus Thrane (1817-1890) ble født. • Jubileet markeres med Marcus Thrane-dager i Oslo.

Kontaktperson. Berit Ramstad, institusjonssjef.

RELATERTE BØKER