Komme til orde; politisk kommunikasjon 1814-1913

Komme til orde; politisk kommunikasjon 1814-1913 - Anders Johansen | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Anders Johansen
DIMENSJON
7,88 MB
FILNAVN
Komme til orde; politisk kommunikasjon 1814-1913.pdf
ISBN
3781672499481

BESKRIVELSE

Hva kjennetegner ytringskulturen når nye grupper i befolkningen tar ordet? Hvorfor får noen det retoriske overtaket? Hvem er de spake og tause?Fra 1814 til 1913 retter beboerne av «de stummes leir» seg opp og tar ordet. Først bøndene, dernest husmennene, arbeiderne, kvinnene. Men terskelen var høy for de som følte seg ubetydelige og små. Og hetsen satt løst blant de som følte seg store. «Komme til orde» er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, med taler i patriotisk begeistring om frihet og mannsmot, til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Hvem sto fram, hvordan ytret de seg, og hvilken kultur var de omgitt av? Anders Johansen viser at erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Komme til orde handler om fordeling av retorisk makt og avmakt - et tema som bør tas på alvor også av de som interesserer seg for vår egen tids samfunnsdebatt.«Jeg kan ikke huske å ha lest en så ambisiøs, original og nyskapende bok om framveksten av det moderne Norge siden Rune Slagstads legendariske De nasjonale strateger fra 1998».Trygve Riiser Gundersen, Klassekampen«Det er vanskelig å yte denne boken på 951 sider noe i nærheten av rettferdighet. Den er orginal, gjennomtenkt og svært godt skrevet. Den handler om makt og politikk og er teoretisk nyskapende med sitt begrep om retorisk medborgerskap. Den viser at formell ytringsfrihet er lite verdt om den ikke følges opp av evne og mulighet til å gjøre sin egen stemme gjeldende.»Espen Søbye, Morgenbladet «Ei viktig bok om elitar og språkleg herredømme over eigne liv. [...] prosaen glid så presist og lettbeint over sidene [...]»Oddgeir Osland, ForskerforumEn av anmeldernes fagbok-favoritter: «Dette er en sjeldent god norsk sakprosabok. Boka har et uvanlig presist og klart språk. Det er godt gjort å skrive 889 sider uten at det er klart for meg hva som kunne ha vært kuttet.» Oddgeir Osland, Forskerforum«Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være den viktigste norske boka som ble utgitt i 2019. Den må kort og godt regnes som en begivenhet.Kristian Bjørkdahl, Agenda MagasinKomme til orde ble 6. februar nominert til Kritikerprisen for beste sakprosabok. Fra juryens begrunnelse: « ... ikke bare den formelle muligheten til å ytre seg, men også oppfatninger av hva som er passende retorikk, legger premissene for hvem som kan ytre seg - og hvem som blir lyttet til ... «Komme til orde» er et akademisk verk som har blitt underholdende lesning uten å kompromisse på faglighet. Det er en retorisk bragd.»

Politisk kommunikasjon 1814-1913 (Universitetsforlaget) utkom i fjor høst, og anmelder Trygve Riiser Gundersen skrev i Klassekampen at han ikke kan «huske å ha lest en så ambisiøs, original og nyskapende bok om framveksten av det moderne Norge siden Rune Slagstads legendariske «De nasjonale strateger» fra 1998. Fra 1814 til 1913 kom stadig flere grupper av befolkningen til orde, først bønder, siden husmenn, arbeidere og kvinner. Denne boken er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814 til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Pris: 451 kr.

Heftet / 2019 / Bokmål ... «Komme til orde» er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, med taler i patriotisk begeistring om frihet og mannsmot, til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Johansen, Anders : Komme til orde : politisk kommunikasjon 1814-1913.

RELATERTE BØKER