I sannhet forfulgt av meg selv

I sannhet forfulgt av meg selv - Håkon Bleken | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Håkon Bleken
DIMENSJON
11,29 MB
FILNAVN
I sannhet forfulgt av meg selv.pdf
ISBN
4172148952466

BESKRIVELSE

"I sannhet forfulgt av meg selv" er Håkon Blekens tredje samling aforismer og bilder, der teksten er utgangspunktet. Samlingen kompletterer "Mellom fargene. Nedtegnelser" (2002) og "Avtrykk. Ord. Bilder" (2007), begge for lengst utsolgt fra forlaget. En aforisme er ikke poesi, heller ikke fortellende sakprosa, men i følge definisjonen i Store norske leksikon en «kort og rammende prosasetning som uttrykker et poeng, en tanke, særlig fra vitenskap, kunst eller moral». Det sentrale ordleddet, som stammer fra gresk, betyr å avgrense. Som i bildene, så også i i teksten: Håkon Bleken er opptatt av avgrensningen, konsentrasjonen, det fortettede uttrykket. Holdningen hans er analytisk. Formuleringene spenner fra det krasse og provoserende til det mildere og underfundige. I de tre samlingene kretser han om to grunnleggende temaer, Livet og Kunsten, og den nære sammenhengen mellom dem, men han gir også til kjenne skarpe meninger om hjembyen Trondhjem, som han har levd og fortsatt lever i et sammensatt kjærlighets-/hatforhold til. «Er det fremskritt om en kannibal bruker kniv og gaffel?» skrev den polske lyriker og satiriker Stanislaw Lec (1909-1966) i en av sine aforismer. Et sorgmuntert budskap som appellerer til den burleske siden ved Håkon Bleken, og en tone som han føler seg hjemme i og viderefører på sin måte. Den som ønsker å trenge dypere inn i hans billedverden, vil få økt forståelse ved å kontemplere over hans aforismer. Selv skriver han følgende i en aforisme, med et aktuelt apropos i dagens litterære miljø: Mitt liv kan jeg ikke snakke om, for da vil jeg trekke andre med meg i fallet. Syndefallet.

Det finnes et ord for vitenskapelig sprøyt: Pseudovitenskap. Det en til daglig omgir seg med av sannheter og halvsannheter er i beste fall avledningsmanøvre for et mer avgjørende spørsmål: Hva er det å være seg selv? Da Georg Brandes 20 år senere sto på Studentersamfundets talerstol og erklærte at Kierkegaard hadde innledet et oppgjør med hele kristendommen, var startskuddet gitt for en kulturradikal vekkelse som preget Norden i det 20. århundre. Hvis det finnes noen sannhet i himmelen, på jorden eller i helvete, vil jeg godta den.

Sammenlign tilbud på Håkon bleken i kategorien Bøker og magasiner fra en rekke nettbutikker samlet på ett sted, og spar penger på ditt kjøp av Bøker og magasiner ved hjelp av vår tjeneste. «Du spør meg om sannhet» første single «Toreværtid» ble listet av Nrk P1+ og Nrk P1, Hedmark og Oppland. Låten «I øyet av stormen» slippes i disse dager som single sammen med en vakker animasjonsfilm.

RELATERTE BØKER