Olav Kyrre

Olav Kyrre - Bjørn Bandlien | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Bjørn Bandlien
DIMENSJON
6,91 MB
FILNAVN
Olav Kyrre.pdf
ISBN
1709808261507

BESKRIVELSE

Olav Kyrre (konge 1067-1093) var kongen som ledet Norge fra vikingtiden og inn i middelalderen. Han var bare 17 år gammel da han samlet de overlevende etter det største nederlaget i norsk historie: Slaget ved Stamford Bridge. Der mistet Norge store deler av sitt aristokrati. Olav dro tilbake til Norge for å bygge opp landet og kongemakten, og i løpet av de neste 26 årene ble han den mest vellykkede kongen i norsk historie. Han la grunnlaget for en ny vekst og velstand for landet uten å drive krigføring og herjinger. Han grunnla byer, fremmet handelen og bygde kirker.

Det var BT som først omtalte saken. Olav III Haraldsson var son av kong Harald III Hardråde. Han vart fødd om lag år 1050 og døydde i år 1093, og var konge av Noreg frå 1067 til 1093.

Da Knut Helle skrev Bergen bys historie (1982), valgte han å tolke sagaskrivernes opplysning om at Olav Kyrre «satte kaupstad» som uttrykk for at Olav Kyrres handling var av rettsstiftende karakter. Bergensere flest har lært at det var kong Olav Kyrre som grunnla byen i 1070. Nå viser ny forskning at byen ble grunnlagt enten av Olav den Hellige eller av danskekongen Knut Den Mektige. Olav Kyrre penning i proof-kvalitet-2009.

RELATERTE BØKER