Turglede med konger og kunstnere

Turglede med konger og kunstnere - Lykken Knut B. | Inprintwriters.org En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om tilværelsen PDF, TXT, FB2. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet om eksistensen ePUB. En dag skapninger. Grekerne og mysteriet med MOBI-eksistensen. Boken ble skrevet i 2020. Se etter en One Day Creatures-bok. Grekerne og mysteriet om tilværelsen videre inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Lykken Knut B.
DIMENSJON
6,8 MB
FILNAVN
Turglede med konger og kunstnere.pdf
ISBN
6425770470128

BESKRIVELSE

"Turglede med konger og kunstnere" Om man berättar för en svenske att man känner turglede , tänker kanske svensken att mannen haft tur och vunnit i Lotto... För norrmannen betyder turglede ett omfattande område; det är den kraft och glädje som naturupplevelserna ger och som betyder så mycket för oss alla.När utlänningar vill karakterisera norrmännen säger man att de "går på tur" slik har det inte varit alltid. Intresset för denna fritidsysselsättning uppstod under den senare delen av unionen med Sverige, och kanske tack vara unionen - då normännen måste finna sig själv.Finns det ett annat land som har ett ord som "turglede" i sitt språk?Boken har vuxit fram genom mer än 50 års fjällturer - under de senaste år tionden har mer än 3000 värmlänningar följd med till olika delar av norsk fjällvärlden. De bästa tankarna kommer när man går. Det har gett många funderingar om varför norrmän och svenskar har olika bakgrund och drivkraft för att komma ut i fjälläventyret.I boken söker vi oss till turgledens källor. Vi får sällskap med upptäckarna av det genuint norska. Konstnärerna, både målare, diktare och musiker, samt studenter och husmansdöttrar, men också de kungliga Bernadotterna fann vägen till fjällen och till de vackra fjordarna. De kom alla hem fyllda av entusiasm. I ord, dikt, melodier och bilder visade de sin stolthet över landets natur till andra som följde efter ut i naturen och fann turglede. Deras entusiasm gav ringar i vattnet som i sin tur gav upphov till världens första turistförening, Den norske Turistforening. Härifrån spred sig nya ringar över gränsen till Sverige där de två största friluftsorganisationerna, Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet blev startat genom idéerna från väst under senare delen av unionen I 2007 fick jag en fantastisk överraskelse: Jag fick St. Olavsmedaljen av kung Harald för att "genom en lång rad år har gett kunskap och kärlek til norsk naur och kultur till Sverige".Vill du veta mer om denna bok fylld med spännande delar av vår gemensamma historia kan du gå in på: www.lykken .se Boken är skriven på lättläst norska, men alle böcker som säljes i Sverige får med en norsk - svensk ordlista över dialektale ord.

Malerier av kongen Harald, kong Olav V og kong Haakon VII er malt av Ross ... Historien om våre konger og deres familier fra 1814 - og ikke minst fra 1905 og fram til i dag - er derfor også vår felles historie om nasjonen Norge. ...

Kontakt och hjälp; Bibliotek och öppettider; Lånevillkor och avgifter; Turglede med konger og kunstnere. kr 329.

RELATERTE BØKER