Spanias og Portugals historie

Spanias og Portugals historie - Finn Fuglestad | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Finn Fuglestad
DIMENSJON
9,14 MB
FILNAVN
Spanias og Portugals historie.pdf
ISBN
9914061673122

BESKRIVELSE

Denne boken tar for seg Spanias og Portugals historie fra førhistorisk tid og fram til våre dager. Den iberiske halvøya er ofte blitt kalt et eget lite kontinent, og de iberiske landenes historie skiller seg på mange måter fra andre europeiske lands historier. Den er preget av dramatiske svingninger, og både Spania og Portugal har ofte gått sine egne veier, med varierende hell. Maurernes invasjon av den iberiske halvøya på begynnelsen av 700-tallet markerte starten på et langvarig muslimsk overherredømme. Kristne riker i nord utvidet så gradvis sine områder, og i 1492 ble det siste muslimske emiratet på iberisk jord erobret. Samtidig trådte både Spania og Portugal fram som internasjonale stormakter, ikke minst på grunn av den oversjøiske ekspansjonen, som førte til at en betydelig del av verden ble underlagt iberisk herredømme. Storhetstiden ble imidlertid kortvarig; allerede på slutten av 1500-tallet var det klare tegn på nedgang. De neste århundrene var preget av store økonomiske og sosiale svingninger, og på begynnelsen av 1900-tallet var de iberiske landene blant de fattigste i Europa. Det var først mot slutten av Francos og Salazars diktaturer på 1960 og -70-tallet at det virkelig snudde, og i dag framstår Spania og Portugal som mer typiske vesteuropeiske land. Boken gir en helhetlig og kronologisk oversikt over Spanias og Portugals historie. Boken retter seg mot studenter i historie og iberiske studier, samt mot andre historieinteresserte som ønsker å lære mer om disse landene som så mange nordmenn har et forhold til.

I nord har de en grense mot Frankrikre og det lille fyrstedømme, Andorra. Spanias arkitektur er svært variert, og er inspirert av både Europa og Midtøsten. Dette kan man se i Spanias mange palasser, kirker og klostre.

Det betyr at Portugal-kapteinen Cristiano Ronaldo potensielt kan møte seks Real Madrid-lagkamerater Portugals historie adskiller sig ikke fra Spaniens førend i 1000-t., da udtrykket terra portucalense eller provincia portucalense optrådte som betegnelse for området mellem Braga og floden Vouga. Med Reconquistaens fremgang blev Coimbra erobret fra araberne i 1064, og disse to områder blev givet af Ferdinand 1.

RELATERTE BØKER