Claus Frimann; diktarpresten frå Nordfjord

Claus Frimann; diktarpresten frå Nordfjord - Elin Pehrson Grytting | Inprintwriters.org Vi er glade for å presentere boken One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium, skrevet av Mauro Bonazzi. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF, TXT, FB2 eller ethvert annet format som er mulig på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Elin Pehrson Grytting
DIMENSJON
10,62 MB
FILNAVN
Claus Frimann; diktarpresten frå Nordfjord.pdf
ISBN
3767861206328

BESKRIVELSE

Claus Frimann (1746-1829) var ein av våre fremste diktarar på 1700-talet, og vert ofte kalla Vestlandets Petter Dass. Dei folkelege tekstane og visene hans var populære i samtida, og lever vidare i dag, til dømes "Ondt ofte lider den Fiskermand". Claus Frimann var presteson frå Selje i Nordfjord. I studietida i København var han med i Det Norske Selskab som dyrka ordet, diktinga, songen og samværet. Han var ti år i Volda, før han i 1781 vart prest i Davik, der han vart verande livet ut. Heime i Nordfjord blomstra han som diktar. Skildringane hans av folket og deira slit og gjeremål viser ein embetsmann med innsyn og kontakt med det verdslege og jordnære. «Hvad jeg bedst kiender, kan jeg bedst synge om,» skriv han i den mest kjende boka si, Almuens Sanger (1790). Boka fortel om Frimanns liv og dikting, og har ein fyldig del med notar og tekst til 30 viser og songar. Rikt illustrert med gamle og nye foto. Velkomen inn i Frimanns rike!

Her budde den kjende diktarpresten Claus Frimann (1746-1829) mesteparten av livet. I tida som prest på prestegarden frå 1781, sidan på garden sin som han gav namnet Frimannslund.

I studietida i København var han med i Det Norske Selskab som dyrka ordet, diktinga, songen og ... Frimann vokste opp i Selje i Nordfjord, der faren var sogneprest (og farfaren og farmorens far før ham). Da faren døde, måtte Claus som eldste sønn ta del i styringen med morens eiendommer, som omfattet interesser i så vel fiske som flere gårdsbruk.

RELATERTE BØKER