Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861

Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 - Bjørn Ivar Berg | Inprintwriters.org lese boken om One Day Creatures. Grekerne og tilværelsens mysterium rett i nettleseren din. Last ned boken One Day Creatures. Grekerne og mysteriet om tilværelsen i PDF-, TXT-, FB2-format på smarttelefonen din. Og mye mer på inprintwriters.org.

INFORMASJON

FORFATTER
Bjørn Ivar Berg
DIMENSJON
3,81 MB
FILNAVN
Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861.pdf
ISBN
5235872683974

BESKRIVELSE

Fra gruvene på Kongsberg ble det utvunnet sølv for store verdier i årene 1623-1958. Noe av det kom på avveier. Tjuvsølv gikk mellom flere hender til gullsmeder og bygdesølvsmeder. Etterforskning påviste sølvets veier til by og bygd. Det havnet i gårdssmier på Hedemarken, ble fraktet med kløvhest og seilskute over Hardangervidda til Bergen eller med dampskip til København. Med varierende hell strevde bedriftsledelse og myndigheter med å motvirke, oppdage og straffeforfølge tyveriene. Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 forteller om små og store tyverisaker, med et fargerikt persongalleri bestående av omkring fem hundre personer. Boka er resultatet av en inngående undersøkelse for å avdekke en mytebelagt type kriminalitet, så langt den kan spores i rettsprotokoller og andre kilder. Forbryterne og deres stilling i samfunnet er forsøkt identifisert. Bokas sosialhistoriske innfallsvinkel gir et nyansert bilde av de mange samfunnsgruppene som var involvert, fra fattige arbeidere til velstående borgere. Mange bygdefolk var mellomhandlere i helerinettverkene som håndterte sølvet på dets vei fra gruver og andre arbeidssteder, til dem som kunne nyttiggjøre seg det.

19 i Mosebekksalen, Rådhuset: Medlemsmøte Kongsberg byhistorielag. Tema: Gamle stedsnavn (KB) Boklansering; «Sølvtyverier på Kongsberg 1623-1861 ...

Fra gruvene på Kongsberg ble det utvunnet sølv for store verdier i årene 1623-1958. Noe av det kom på avveier.

RELATERTE BØKER